Duško Gojković
19. Oktobar 2009.
Dom omladine Beograda

20. oktobar 2009.

 
 
 
 

Povodom obeležavanja 45. godina od osnivanja Doma omladine Beograda u maloj sali (sadašnji naziv Americana) održan je juče koncert najeminentnijeg jazz muzičara  naših prostora, trubača Duška Gojkovića i njegovih gostiju..
Iako u poznim životnim godinama (skoro je proslavio 78-mi rođendan), Duško Gojković i dalje pleni svojom energijom, šarmom, umećem i talentom.
Specijalno za ovu priliku sakupio je odabranu grupu saradnika: Tony Lakatosh (saksofon), Claus Raible (klavir), Martin Gjakonovski (kontrabas) i Mario Gonzi (bubnjevi). Posebna atrakcija je bilo učešće "Soul
Connection Big Banda"
na čelu sa  Dragoslavom Freddie Stanisavljevićem (truba) kao vođom. Trinaestočlani bend je disciplinovano i sa ogromnim entuzijazmom izveo kompozicije Duška Gojkovića koje su pripremane specijalno za ovu priliku.



Tema čitavog koncerta bili su motivi balkanske muzike u opusu Duška Gojkovića. Prvi album sa takvom muzikom, on je snimio davne 1966. po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.
Koncert se sastojao iz dva dela. U prvom delu su izvedene kompozicije. “Bosna Calling “, “Ribara starog kći “, “Nights of Skopje“ (napisana sa M.Gjakonovskim), “Doboj“ (bosanski motivi) i  “Yugo blues in 5/4“. U tim kompozicijama blistali  su Martin Gjakanovski na kontrabasu i legenda Tony Lakatosh na saksofonu.



Drugi deo pripao je kompozicijama "Slavic Mood", "Balkan Blue" (sa maestralnim solom Tony Lakatosha), "Handful O' Soul", "In the Sign of Libra" (najpoznatija i najmelodičnija kompozicija) i  iznenađujuće nazvana "The Wedding March of Alexander The Macedonian".
Posebna poslastica je bila mogućnost koja je data svakom muzičaru da se "razmaše" i pokaže u najboljem svetlu što su svi solisti i uspeli da pokažu, na opšte oduševljenje publike.
Da zadovoljstvo bude veće pobrinuli su se mladi članovi "Soul Connection Big Banda"  koji dolaze iz raznih krajeva naše bivše zemlje.



Toliko zadovoljstvo, posvećenost i radost muziciranja koja se videla u njihovom sviranju i na njihovim licima delovala je prosto opijajuće. To je bio onaj veliki bonus na ovom koncertu.
Sam Duško Gojković je bio savršen, kao dirigent siguran, kao solista maestralan , a u duetima sa Tony Lakatoshem izazivao je nepodeljeno divljenje.
Oduševljena publika je dugotrajnim aplauzom izmamila i jedan bis, kompoziciju "Snap-Shot".
Koncert je završen obećanjem Duška Gojkovića da ćemo se uskoro  ponovo videti.
Šta dodati ovome - ko nije bio prisutan, može samo gorko da se kaje.

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiĆ
foto - Nebojša MiĆkoviĆ

 
 

koncerti


ZZ Top
18.10.2009.
Beogradska Arena




Pozdrav Azri
15.10.2009.
Dom omladine Beograda




Darkwood Dub
09.10.2009.
Dom omladine Beograda




Jelen Pivo Live Festival
19.09.2009.
SKC Beograd




Jelen Pivo Live Festival
18.09.2009.
SKC Beograd




Leonard Cohen
02.09.2009.
Beogradska arena




Nišvil u Beogradu

16.08.2009.
Sava Centar
Beograd

f


Belgrade Beer Fest
Psihomodo Pop
Orthodox Celts

14.08.2009.
Ušće, Beograd

e


U2

Stadion Maksimir
Zagreb
10.08.09.


d

09.08.09.

c